Skip Navigation Links
Rezultati obavljenog pojačanog inspekcijskog nadzora nad poštivanjem propisanih marži
Županijska tržišna inspekcija tijekom mjeseca siječnja i veljače provela je pojačan inspekcijski nadzor nad poštivanjem propisanih marži za kruh (težine 250 grama i više) i brašno koje je Odlukom o izmjenama i dopunama odluke o mjerama neposredne kontrole cijena i marži određenih proizvoda i cijena usluga od interesa za Županiju Zpadnohercegovačku („Narodne novine ŽZH“, broj: 4/09) utvrdila Vlada Županije Zapadnohercegovačke, te za ulje koje je Odlukom o mjerama neposredne kontrole cijena jestivog ulja utvrđivanjem marži („Službene novine Federacije BiH“, broj: 95/07) utvrdila Vlada Federacije BiH.
 
Po obavljenim inspekcijskim nadzorima utvrđeno je kako opskrbu sa kruhom i pecivom na području ŽZH većinom obavljaju gospodarski subjekti „Žitopromet“d.d. Mostar, „Mija“ d.o.o. Čitluk i „Mišić“d.o.o Mostar, koji djelatnost proizvodnje kruha i peciva obavljaju izvan ove županije, tako da za kontrolu formiranja njihovih cijena nije nadležna naša županija.
 
Što se tiče veleprodajnih cijena brašna i ulja može se konstatirati da je unatoč činjenici da se trgovci na veliko kod formiranja veleprodajnih cijena pridržavaju razine propisanih marži od 8% ipak došlo do rasta veleprodajnih cijena, iz razloga povećanja nabavnih cijena navedenih proizvoda, bilo da se nabavka obavlja iz uvoza ili iz domaće proizvodnje.
 
Kada su u pitanju maloprodajne cijene osnovnih vrsta kruha i brašna  kod jednog  broja trgovaca na malo, utvrđena su kršenja Odluke Vlade ŽZH, odnosno isti su zaračunavali veće maloprodajne marže od propisane stope (8%).
 
Protiv subjekata kod kojih je utvrđeno kršenje navedene Odluke, pokrenute su upravne mjere u vidu rješenja o otklanjanju nedostataka, kao i prekršajne mjere u vidu prekršajnih naloga.
 
Po pitanju nadzora nad formiranjem veleprodajnih i maloprodajnih cijena brašna za ljudsku prehranu, kruha i jestivog ulja županijska tržišna inspekcija uradila je slijedeće:
 
1. obavljeno inspekcijskih nadzora ………………………………………………. .50
      od toga:
                 - trgovina na veliko. ……….…………… 18
                 - trgovina na malo .……………………..  17
                 - pekarnice ..…………………………….15
 
2. doneseno rješenja o otklanjanju nedostataka ………………………………… ...25
 
3. izdano prekršajnih naloga………………………………………………………..20
 
4. izrečeno kazni po prekršajnim nalozima…………..…………  ……10.750,00 KM
 
 
Široki Brijeg, 21.02.2011.
 
                                                Uprava za inspekcijske poslove Županije Zapadnohercegovačke